Den nederländske premiärministern Mark Rutte vill komma till EU-parlamentet och hålla ett tal om unionens framtid. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna söker ny EU-politik

Den nederländske premiärministern Mark Rutte blir nu ännu en i raden av EU-ledare som vill diskutera unionens framtid. Till sommaren vill han föra en EU-diskussion med övriga medlemsländer.

Efter att både Storbritanniens David Cameron och Frankrikes François Hollande hållit varsitt linjetal om sina respektive EU-visioner vill deras nederländske kollega, borgerlige Mark Rutte, nu göra detsamma.

– Om jag får en inbjudan [från EU-parlamentet] skulle jag tycka det vore kul och särskilt hedrande att komma dit och hålla ett tal, sade Mark Rutte under sin veckovisa presskonferens på fredagen.

Våren 2016 är Nederländerna EU:s ordförandeland och Mark Rutte menar att talet bör komma innan dess.

Under fredagens presskonferens presenterade premiärministern även regeringens EU-program för 2013, där många av de frågor som han kan tänkas ta upp i sitt framtida tal fanns med.

– Under de kommande åren finner vi det framför allt viktigt att förstärka eurozonen. Vi ska också satsa på ett demokratiskare Europa genom att exempelvis de ge nationella parlamentet en större roll, sade Mark Rutte.

– På längre sikt är det av vikt att vi gör ett skarpt val om var exakt maktbefogenheterna hör hemma, sade Mark Rutte och pekade på att frågor som exempelvis pensioner och socialförsäkring bättre hör hemma på en nationell nivå.

Fram till sommaren ska ska den nederländska regeringen utreda dessa frågeställningar och vill därefter diskutera resultatet med andra medlemsländer och Bryssel.

Uppmuntran att Mark Rutte ska hålla ett EU-tal kommer från landets socialdemokratiske utrikesminister Frans Timmermans som menar att Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i dag har dålig känsla för bristen på folkligt stöd för vad som händer i EU och att denne ”gasar” för mycket i en federal riktning.

– Jag hoppas att Van Rompuy utvecklar mer känsla för detta än han hittills har gett prov på, sade Frans Timmermans i söndags i en intervju på tv-programmet Buitenhof.

EU-kritiken i Nederländerna har på sistone växt sig starkare där en rad akademiker krävt en folkomröstning om EU. I sin regeringsförklaring har även den nederländska koalitionsregeringen som krav att medlemsländerna ska kunna lämna valutasamarbetet och Schengen – vilket inte är möjligt i dag och som skulle fordra en fördragsändring.