Nederländerna undersöker svensk sexköpslag

Efter en misslyckad legalisering av prostitution riktar nu två nederländska partier ögonen på den svenska sexköpslagen.

Det socialdemokratiska regeringspartiet PvdA och kristdemokratiska oppositionspartiet ChristenUnie skickar på torsdag två ledamöter till Sverige för att undersöka huruvida den svenska sexköpslagen kan importeras till Nederländerna. Det rapporterar nederländska Trouw på tisdagen.

Den svenska sexköpslagen som trädde i slutet av 1990-talet gör det straffbart att köpa men inte att sälja sex. Ungefär samtidigt hände det omvända i Nederländerna – bordellförbudet upphävdes och prostitution legaliserades. Orsaken var att man trodde att ett förbud likt det svenska skulle öka missförhållandena inom sektorn.

Amsterdams före detta borgmästare Job Cohen menar dock nu att ”legaliseringen inte fört med sig det vi hade förväntat oss”

Myrthe Hilkens, ledamot för PvdA och en av dem som åker till Sverige, anser att den nederländska metoden var ”naiv” och att en bättre lagstiftning måste sökas.