Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovenien kan få sin första kvinnliga premiärminister

Sloveniens premiärminister Janez Janša kan få avgå efter att ett av koalitionspartierna lämnar regeringen.

Troligtvis kommer Alenka Bratušek att bli ny premiärminister efter morgondagens omröstning i det slovenska parlamentet, rapporterar Reuters. Hennes mittenvänsterparti ”Positiva Slovenien” har kommit överens om att bilda regering tillsammans med de slovenska socialdemokraterna och två konservativa partier som förut ingick i Janez Janšas regering.

Janez Janša leder en center-högerkoalitionsregering. I januari släpptes en statlig korruptionsrapport där Janez Janša pekas ut för felaktigheter kring en fastighetsaffär, något han själv förnekar. Han har begärt att rapporten inte ska vara offentlig, en begäran som på måndagen avslogs av den slovenska domstolen, rapporterar European Voice.