Tävling i EU-rätt vid juridiska fakulteten i Lund.

Bild: Eric Elander Duque

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Tuff tävling i EU-rätt

Juridikstuderande från Leiden University vann överraskande delfinalen i Lund och går nu vidare till finalen inför EU-domstolen i Luxemburg. Det skriver Eric Elander Duque, amanuens på juridiska fakulteten i Lund.

I lördags avkunnade så ”EU-domstolen” dom i förenade målen M-312/12 och M-365/12. Det var till slut Leiden University som tog hem segern efter två dagar fyllda med glädje, svett och tårar. Juridiska Fakulteten i Lund stod för första gången värd för en av delfinalerna i den årliga European Law Moot Court Competition. Efter att cirka 100 lag från olika universitet från hela världen skickat in sina skrivna inlagor på årets fiktiva fall gick 48 lag vidare till de fyra delfinalerna som i år hålls i Leiden, Lund, Neuchâtel och Bryssel. Till Lund kom bland annat College of Europe, Leiden, Columbia Law School och Luzern University.

Årets fiktiva fall, som går att finna på www.elmc.org, behandlade, utöver knepiga processuella frågor, främst konstitutionell EU-rätt - mer specifikt nationella identiteter i Artikel 4.2 EU-fördraget - och konkurrensrätt.

Under fredagen pläderade samtliga tolv lag framför en domstol sammansatt av framstående EU-rättare från bland annat Juridiska fakulteten i Lund och Europeiska kommissionen. För University of Geneva började tävlingen med en dyster nyhet när lagets kärande på grund av sjukdom inte kunde ställa upp. Lagets svarandetog därför det tuffa beslutet att plädera båda rollerna under fredagen.

Efter totalt tolv sessioner gick så fyra lag vidare till lördagen: Columbia, Geneva, College of Europe och Turin. Med tårar i ögonen meddelade dock Genevas svarande att hon avstod sin plats i och med att hon inte hade krafterna att ännu en dag plädera båda rollerna framför domstolen. Leiden University, ursprungligen femte lag och således inte vidare, fick därför en andra chans.

Som en Fenixfågel återkom de på lördagen från askan och vann slutligen i finalen mot Columbia efter bland annat en enastående replik från Leiden-lagets kärande. Laget kommer nu ha två månader på sig att förbereda sig för finalen i Luxemburg där de pläderar framför den riktiga EU-domstolen.

Eric Elander Duque
Amanuens på juridiska fakulteten i Lund