Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Våldsamma överdrifter Andersdotter

Olle Schmidt (FP) 25 februari 2013 | En svår avvägning

Självklart är vi liberaler inte för en nedmontering av personuppgiftsskyddet. Det faller på sin egen orimlighet. Det skriver Olle Schmidt (FP), Europaparlamentariker i replik till Amelia Andersdotter (PP).

Varför tar Amelia Andersdotter (PP) i så våldsamt? Hennes påhopp på mig i frågan om personuppgiftsskydd känns konstig och överdriven. Jag är suppleant i utskottet för den inre marknaden och var inte närvarande vid den omröstning som hon refererar till.

Jag välkomnar däremot den debatt som nu pågår om personuppgiftsskyddet, men den bör föras med sansade argument. Det fanns en bred enighet i utskottet om de flesta av kompromisserna. Dessutom stod den gröna gruppen som Piratpartiet tillhör bakom huvuddelen av kompromisserna som utskottet enades om. Självklart är vi liberaler inte för en nedmontering av personuppgiftsskyddet. Det faller på sin egen orimlighet.

Europaparlamentets arbete med lagstiftning bottnar i att utskotten har olika perspektiv och ansvarsområden. Inre marknadsutskottets uppgift är främst att värna om den inre marknaden, det vill säga både konsumenterna men också om företagen. Detta perspektiv hade utskottet för ögonen då det röstade om ett yttrande i dataskyddsförordningen.

En oro från utskottets sida var att små och medelstora företag skulle belastas av tung och komplicerad lagstiftning. Vi vill ju inte introducera nya svårbegripliga regler som gör vardagen för småföretagaren mer krånglig och kostsam. Därför föreslogs en del ändringar och strykningar i Kommissionens ursprungliga text, några som också jag kan vara tveksam till.

Utskotten för medborgerliga fri- och rättigheter och rättsliga och inrikes frågor som är ansvariga för ärendet är ytterst ansvariga för att garantera medborgarnas rättigheter. Den slutgiltiga avvägningen mellan en rimlig administrativ börda för våra företagare och individers rätt till personskydd är inte helt enkel. Det verkar Andersdotter mena, men så är det inte för mig.

Nu har parlamentets olika partigrupper att inför den slutgiltiga omröstningen i plenum göra en balanserad avvägning. Så debatten fortsätter.

Olle Schmidt
Europaparlamentariker (FP)

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret