Eurogruppens nytillträdde ordförande Jeroen Dijsselbloem har inte haft en lätt start på sitt uppdrag. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Eurochef backar om bankernas krisansvar

Eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem tog snabbt ta tillbaka ett uttalande om att bankerna själva måste betala för sina misstag.

I en intervju med Reuters och Financial Times på måndagen sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att skattebetalare inte ska behöva betala när stora banker ligger i riskzonen vilket hittills varit EU:s krispolitik. Han menade att metoden som användes på Cypern, där stora bankkunder fick bidra, måste bli en modell för eventuella framtida krispaket.

– Om vi vill ha en välmående, sund finanssektor är det enda rätta att säga att ”Se här, om ni tar på er risker måste ni hantera dem och om ni inte kan hantera dem skulle ni inte ha tagit på er dem, sade Jeroen Dijsselbloem.

Han menade att det i första hand är bankerna själva som måste lösa sina problem, sedan aktie- och obligationsägare och i sista fall kontoinnehavarna.

Hans uttalande fick marknaden att skaka. Flera europeiska kommentatorer kopplade måndagens fall av euron och på bland annat den italienska och spanska obligationsmarknaden till Dijsselbloems uttalande. I krisande euroländer som Italien och Spanien lever många banker på löftet att staten räddar dem om de går omkull.

Senare på kvällen tog Jeroen Dijsselbloem i praktiken tillbaka sin ståndpunkt i ett uttalande där han säger att Cypern är ett specialfall och att ”krisprogrammen är skräddasydda till situationen i landet som berörs och inga modeller eller mallar används”.

Även den franske ledamoten av Europeiska centralbankens direktion Benoît Cœuré menade på tisdagen att eurogruppchefens uttalande var felaktigt.

– Dijsselbloem hade fel i det han sade, sade Benoît Cœuré, rapporterar Le Figaro.