Ordföranden för eurogruppen Jeroen Dijsselbloem svarar på frågor i EU-parlamentets ekonomiutskott på torsdagen.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Eurochef: Cypern en definitiv systemrisk

Eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem varnar att det är brådskande att få en lösning på den cypriotiska bankkrisen. Samtidigt hotar Europeiska centralbanken att strypa flödet av nödkrediter till landet. 

Till skillnad från den tyska förbundskanslern Angela Merkel anser eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att Cypern utgör en systemrisk för eurozonen.

– I det nuvarande läget tror jag att det definitivt finns en systemrisk och de senaste dagarna har tyvärr visat det, sade Jeroen Dijsselbloem på torsdagsförmiddagen under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomiutskott.

Parallellt på Cypern lade president Nicos Anastasiades fram ett nytt krispaket för de cypriotiska partiledarna. Vad det exakt innehåller är ännu inte offentligt, men det spekuleras i bland annat ett förstatligande av pensionsfonder och om att landet kommer be Ryssland om en förlängning av ett tidigare krislån och att räntan på detta minskas.

För att de ska få krislånet på 83 miljarder kronor från EU-långivarna måste cyprioterna själva bidra med motsvarande 48,5 miljarder kronor.

Det är oklart när det cypriotiska parlamentet kommer rösta om paketet. Under tiden håller de cypriotiska bankerna stängt till tisdag i nästa vecka för att undvika en bankrusning.

Från Europeiska centralbankens huvudkontor i Frankfurt skruvas samtidigt trycket på Cypern upp. I ett pressmeddelande hotar centralbanken att stänga av flödet av nödkrediter, ELA, till cypriotiska banker på tisdag om ett nytt krisprogram inte är klart till dess. Många av landets banker kommer att gå omkull utan dessa krediter.

– Det ligger inom deras mandat och ECB har en befogad poäng i att det är brådskande, sade Jeroen Dijsselbloem.

– Jag ser inga andra alternativ till skatten [på insättningar], men vi är öppna för olika sätt att genomföra beskattningen, det finns rättvisare sätt, sade Jeroen Dijsselbloem.

Under utfrågningen i utskottet tog Jeroen Dijsselbloem på sig ansvaret för det kontroversiella ursprungsförslaget att insättningar i någon av landets banker på under 100 000 euro skulle engångsbeskattas – något som väckt stor ilska och som fick det cypriotiska parlamentet att med en förkrossande majoritet avvisa paketet i tisdags.

– Som eurogruppens ordförande tar jag ansvar för det, sade Jeroen Dijsselbloem som dock tillade att det var ett gemensamt beslut.

Tidigare har EU-kommissionen, ECB och den tyske finansministern Wolfgang Schäuble anklagat varandra för att ha krävt detta under förhandlingarna i förra veckan.

I en färsk opinionsundersökning stödjer 91 procent av cyprioterna parlamentets nej till krispaketet. Samtidigt vill drygt två tredjedelar av de tillfrågade lämna eurozonen och istället knyta närmare kontakter med Ryssland. Knappt en fjärdedel var emot detta, rapporterar Kathimerini.

Enligt olika uppskattningar har ryska medborgare motsvarande cirka 170 miljarder kronor insatta på cypriotiska banker.