EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski menar att medlemsländernas "strutspolitik" inte längre fungerar - det är dags att betala räkningarna nu. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Närmare 100 miljarder fattas i årets EU-budget

Att skjuta upp betalningen av en räkning får den inte att försvinna, menar EU-kommissionen som begär mer pengar av EU-länderna för att klara årets utgifter.

Sammanlagt rör det sig om motsvarande 94,7 miljarder kronor som fattas i EU-budgeten för i år. En stor del av pengarna ska användas till att betala för innestående räkningar från 2012.

 – Det här kan inte komma som en överraskning, sade EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski i ett uttalande på onsdagen.

 

Han pekar på att EU-budgetarna under de senaste åren varit mindre än medlemsländernas krav på EU-stöd och att de nu måste betala för tidigare obetalda räkningar.

 

– Strutspolitiken fungerar bara ett tag, att skjuta upp betalningen av en räkning får den inte att försvinna, sade Janusz Lewandowski som tillade att inte en cent av dessa pengar går till EU-institutionerna utan till olika projekt i medlemsländerna.

 

Det är framför allt inom EU:s sammanhållningspolitik som det fattas pengar – motsvarande nästan 76 miljarder kronor.

 

Att pengarna fattas beror på att lokala eller regionala myndigheter i vissa medlemsländer sökt stöd direkt till EU utan att gå via staten och många länders finansministrar därför inte vet hur mycket EU-pengar det egna landet faktiskt har begärt.

 

– Så är det bekräftat: EU är i riskzonen för betalningsanmärkningar före utgången av 2013. EU-fördraget förbjuder det. Parlamentet inte kommer att acceptera det, sade konservative Alain Lamassoure, ordförande i Europaparlamentets budgetutskott i ett uttalande. Han tillade att mer pengar kommer att behövas för att klara 2013 års budget.

 

Både medlemsländerna och EU-parlamentet måste ge sitt godkännande till budgetökningen.