Fredrik Reinfeldt håller presskonferens efter toppmötets första dag.

Bild: Per Arnsäter

Hoppa till artikelns andra spalt.

Reinfeldt: Brist på konkurrenskraft det grundläggande problemet

Trots allt större krav på ekonomisk stimulans fortsätter statsminister Fredrik Reinfeldt att betona vikten av budgetdisciplin i krisande euroländer.

Utanför mötet där EU-ländernas stats- och regeringschefer på torsdagen diskuterade tillväxt och sysselsättning demonstrerade tusentals fackliga från hela Europa mot nedskärningspolitik. Även bland EU-ledarna höjs rösterna för att det behövs mer investeringar och stimulanser för att få i gång ekonomin.

– Jag förstår om många känner sig trötta på åtstramningar som i flera länder är inne på sitt femte-sjätte år, sade Fredrik Reinfeldt (M) som håller fast vid att budgetdisciplin är den bästa medicinen för att ta vacklande EU-länder ur krisen.

– Jag satt med på mötena när finanskrisen slog till hösten 2008. Då var alla överens om att kortsiktigt stimulera. Länderna har i flera fall sedan haft väldigt svårt att återhämta sig från mycket stora underskott, sade Fredrik Reinfeldt efter EU-toppmötets första dag.

Statsministern tillade dock att många av EU-länderna har minskat sina underskott men att det inte bara handlar om budgetfrågor utan att bristen på konkurrenskraft är det grundläggande problemet.

På mötet fattades inga skarpa beslut men fem tidigare överenskomna prioriterade punkter för ökad konkurrenskraft, tillväxt och arbete slogs fast.

På fredagen fortsätter diskussioner om EU:s relation med Ryssland. Dessutom cirkulerar det rykten om att Frankrikes François Hollande och Storbritanniens David Cameron kräver att EU häver vapenembargot till den syrianska oppositionen, vilket en rad andra medlemsländer invänder mot.