Cyperns president Nikos Anastasiades, Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och Cyperns finansminister Michalis Sarris. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tuff EU-uppgörelse avvärjer cypriotisk statsbankrutt

Nattens överenskommelse mellan EU och Cypern innebär att landets omfattande finanssektor bantas kraftigt och att bankernas storkunder får betala en del av notan.

EU-ledarna och cypriotiske presidenten Nikos Anastasiades enades natten till måndag om förutsättningarna för ett krislån till Cypern.

– Vi har en uppgörelse som är bra för Cypern och för EU, sade Nikos Anastasiades efter förhandlingarna som innebär att landet bli kvar i valutasamarbetet.

Uppgörelsen liknar i stora drag det krispaket som landets parlament avvisade i förra veckan förutom att bankkonton under 100 000 euro inte kommer att omfattas.

– Jag är glad att vi nu har nått det som alltid var vår position, sade den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.

EU hade kallat in det högsta ledarskapet till söndagens möte som formellt sett utgjordes av euroländernas finansministrar. Europeiska centralbankens chef Mario Draghi, Internationella valutafondens chef Christine Lagarde, Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem på enas sidan förhandlingsbordet – på andra den cypriotiske presidenten Nikos Anastasiades som under förhandlingarna ska ha hotat med både sin avgång och Cyperns euroutträde.

Presidenten försökte in i det sista skydda de mer välbeställda kontoinnehavarna i landets banker – många av dem ryska medborgare. Uppgörelsen innebär att dessa kommer att bidra till en stor del av de motsvarade 48,5 miljarder kronor som Cypern måste bidra med för att få EU:s krislån. Enligt Wolfgang Schäuble kommer den ryska staten inte att ersätta de ryska medborgarna som drabbas.

Ett av syftena med krispaketet är att minska Cyperns oproportionerligt stora finanssektor – till 2018 räknar eurogruppen att den ska vara lika stor som EU-genomsnittet.

– Denna lösning är bättre än den från föregående vecka eftersom vi nu har koncentrerat oss på de båda problembankerna, sade eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem som fått utstå mycket kritik för de förra, misslyckade förhandlingarna. Denna gång fick istället den skicklige förlikningsmannen Herman Van Rompuy hålla i taktpinnen.

Eurogruppen hoppas även på att Cypern kan nå en uppgörelse med Ryssland om att förlänga ett tidigare krislån till landet. Enligt den cypriotiska regeringens talesperson Christos Stylianides är president Anastasiades redo att åka till Moskva.

Det överenskomna krispaketet kräver ingen omröstning i cypriotiska parlamentet eftersom den omstrukturering av banker som det för med sig redan godkändes i fredags.

De cypriotiska bankerna kan komma att hållas stängda även på tisdag för att reda ut alla detaljer kring paketet.

Förutom att uppgörelsen innebär att tusentals cypriotiska bankanställda kommer att bli utan jobb innehåller krispaketet de vanliga kraven på åtstramningar och reformer.

– Det är tydligt att djupet i den finansiella krisen i Cypern innebär att den närmsta framtiden kommer att bli mycket svår för landet och dess invånare, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn som lovade att skicka en specialgrupp från kommissionen till Cypern för att hjälpa landet.

I början av maj, efter att alla formella beslut tagits, planeras Cypern få den första delen av krislånet.