Bara en knapp majoritet av de traditionellt EU-positiva grekerna vill vara kvar i unionen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Allt fler greker vill slippa euron

Det grekiska stödet för euron har under det senaste året minskat påtagligt.

Grekerna har länge varit mycket positiva till EU och valutasamarbetet. Men krisen ser ut att börja vända denna uppfattning.

Enligt en färsk opinionsundersökning genomförd i början av april säger två tredjedelar av grekerna sig ha en negativ syn på EU. Detta är en tydlig ökning från i mars och de två föregående månaderna då bara hälften hade en negativ syn på unionen.

Annons

Andelen som svarade att de skulle rösta för euron om det vore folkomröstning i dag har stadigt minskat från 85 procent i juni i fjol till 58 procent i april i år. Detta samtidigt som andelen som skulle rösta nej har ökat från 12 procent till 39 procent under samma tidsperiod.          

På frågan vad landet ska göra om det inte är möjligt att förbättra villkoren i krispaketet svarar i en annan nylig undersökning 53,8 procent att de vill vara kvar i EU och euron, medan 41,3 procent vill lämna både valutasamarbetet och unionen.

Om det vore parlamentsval idag skulle vänsterpartiet Syriza bli största parti med 22,3 procent av rösterna tätt följt av borgerliga regeringspartiet Ny demokrati på 22,1 procent. Därefter hamnar nynazistiska Gyllene gryning på 9,7 procent. Först på femteplats med 5,4 procent av väljarstödet hamnar det tidigare stora regeringspartiet socialdemokratiska Pasok. Opinionen har inte förändrats nämnvärt under det senaste halvåret.