Ex-kommissionär efterlyser parallell euro

Den nederländske före detta EU-kommissionären Frits Bolkestein vill att euroländerna med högst kreditvärdighet ska skapa en egen valuta. Men Frankrike ska inte få vara med.

– Det jag föreställer mig är en parallell valuta för de kreditvärdiga länderna, sade Frits Blokestein, EU-kommissionär mellan 1999 och 2004 med ansvar för inre marknaden, skatter och tullar, under en diskussion i tv-programmet Pauw & Witteman på onsdagskvällen.

Han syftade på länder som har högsta kreditbetyg som Tyskland, Nederländerna, Österrike och Finland och menar att en starkare nordlig euro även skulle hjälpa till att stärka konkurrenskraften i de övriga euroländer som inte vore med.

Frankrike bör dock enligt Frits Bolkestein inte få vara med i en sådan valutaklubb

– Det landet är tillräckligt bankrutt och den franska ekonomin leds på ett utomordentligt ogenomtänkt sätt, både av denne och den föregående presidenten. Vi står bara i början av de franska problemen, sade Frits Bolkestein.