Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ex-kommissionär efterlyser parallell euro

11 april 2013

Den nederländske före detta EU-kommissionären Frits Bolkestein vill att euroländerna med högst kreditvärdighet ska skapa en egen valuta. Men Frankrike ska inte få vara med.

– Det jag föreställer mig är en parallell valuta för de kreditvärdiga länderna, sade Frits Blokestein, EU-kommissionär mellan 1999 och 2004 med ansvar för inre marknaden, skatter och tullar, under en diskussion i tv-programmet Pauw & Witteman på onsdagskvällen.

Han syftade på länder som har högsta kreditbetyg som Tyskland, Nederländerna, Österrike och Finland och menar att en starkare nordlig euro även skulle hjälpa till att stärka konkurrenskraften i de övriga euroländer som inte vore med.

Frankrike bör dock enligt Frits Bolkestein inte få vara med i en sådan valutaklubb

– Det landet är tillräckligt bankrutt och den franska ekonomin leds på ett utomordentligt ogenomtänkt sätt, både av denne och den föregående presidenten. Vi står bara i början av de franska problemen, sade Frits Bolkestein.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret