Trycket på den europeiske centralbankschefen Mario Draghi att hjälpa krisande euroländer har ökat. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ingen ny krishjälp från ECB

Flera ekonomer menar att Europeiska centralbanken måste ta till ytterligare åtgärder för att hjälpa eurozonen.

Trots den svaga ekonomiska situationen i euroländerna höll Europeiska centralbanken, ECB, på torsdagen kvar den viktigaste styrräntan på 0,75 procent och presenterade inga nya åtgärder.

Men Mario Draghi, chef för ECB, öppnade dock för framtida specialåtgärder för att hjälpa euroländernas ekonomi.

– Vi diskuterar en rad åtgärder och kommer fortsätta studera olika möjligheter. Men vår erfarenhet från andra länder säger oss att vi måste tänka djupt innan vi presenterar något som är både användbart, genomförbart och som vårt mandat tillåter, sade Mario Draghi vid en presskonferens på ECB:s högkvarter i Frankfurt.

ECB-chefen Mario Draghi lyckades som ingen annan aktör i eurokrisen lugna marknadens och investerares oro när han i somras lovade att ”göra allt för att rädda euron”.

Uttalandet tolkades som att ECB var redo att gå in och stödköpa statsobligationer i krisande euroländer, vilket minskade trycket på bland annat de spanska och italienska ekonomierna.

Mario Draghi lovade på torsdagen att förra sommarens löfte gäller ”så länge det behövs”.

Men vissa ekonomer menar att Mario Draghi gör mycket mindre än sina kollegor i exempelvis Japan och USA för att stimulera ekonomin. Trycket på ECB att presentera nya åtgärder har ökat efter Cypernkrisen som gav nytändning till oron i euroländerna.

– De måste börja tänka på en plan för okonventionella åtgärder om återhämningen [i eurozonen] inte kommer till stånd, sade Martin van Vliet på nederländska ING-banken till nyhetsbyrån Bloomberg,

Den tyske ekonomen Thomas Köbel tillika SEB:s chefsstrateg i Frankfurt håller till viss del med och menar att det finns ett tryck på ECB att förlänga tidigare specialåtgärder. Men han tror däremot inte att ECB kommer att ta till några nya omfattande åtgärder inom den närmsta tiden.

– Jag förväntar mig att ECB håller sin linje oförändrad, säger Thomas Köbel till Europaportalen och inte tror på några nya räntesänkningar eller billiga lån till europeiska banker inom kort.

Han tillägger dock att centralbanken kan komma att göra det lättare för europeiska banker att minska på kreditkrav på små och medelstora företag i framför allt södra eurozonen.

I exempelvis Spanien fick under andra halvan av 2012 fyra gånger så många småföretag som i Tyskland antingen avslag på sina låneansökningar eller avstod från att låna på grund av för hög ränta.

Enligt Mario Draghi ska ECB undersöka varför detta är fallet. Han underströk samtidigt vikten av att euroländerna snabbar på sina reformprogram och att EU:s bankunion kommer på plats så snart som möjligt.

– Alla förseningar på denna front är extremt nedslående, sade Mario Draghi som räknar med en långsam ekonomisk återhämning under andra halvan av 2013.