EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn, eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, ECB-chefen Mario Draghi och ESM-chefen Klaus Regling.

Bild: Irländska ordförandeskapet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krisande euroländer ges visst andrum

Eurogruppen ger Portugal och Irland ytterligare tid på sig att betala tillbaka sina krislån. Men med vissa förbehåll.

– Folk har jämfört äpplen med päron och kommit fram till apelsiner. Jag kanske ska avstå från att påpeka att detta är vad som händer med historier som bygger på läckta dokument, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn efter fredagens eurogruppsmöte i Dublin.

Han menar att det inte har skett några förändringar i den del som cyprioterna själva ska bidra med, vilket tidigare i veckan påståtts i medieuppgifter.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att de nödvändiga delarna för att Cypern ska få sitt krislån på motsvarande 83 miljarder kronor nu är på plats. Det är nu upp till det cypriotiska parlamentet att godkänna paketet.

Den första utbetalningen från krisfonden ESM kan ske i mitten av maj då Europarådets pengatvättsrevisorer Moneyval är klara med sin granskning på Cypern.

Eurogruppen gav även grönt ljus till Portugal och Irland att få ytterligare tid på sig att betala tillbaka sina krislån.

– [Långivarna] har föreslagit att öka de högsta genomsnittliga återbetalningstiderna på lånen med sju år för att jämna ut återbetalningshindren och minska behoven av återfinansiering hos båda länderna, sade Jeroen Dijsselbloem.

Dock måste detta förankras hos EU:s alla finansministrar när de träffas på fredagseftermiddagen och lördagen innan det kan beslutas. Dessutom måste de två krisländerna visa att de genomför långivarnas krav på reformer.

Vad gäller Portugal, som i förra veckan fick delar av ett tidigare överenskommet sparpaket underkänt av landets författningsdomstol, ska långivarna i trojkan så snart regeringen kommit upp med nya åtgärder utvärdera dessa innan grönt ljus kan ges.

– Vi uppmanade [de portugisiska myndigheterna] att fortsätta med reformtempot trots de svåra ekonomiska och inrikes omständigheterna, sade Jeroen Dijsselbloem.

Därefter måste även förlängningen godkännas i några av euroländernas parlament.

Enligt Jeroen Dijsselbloem sades inget om situationen i Slovenien mer än att landets nytillträdde finansminister Uroš Čufer i maj ska presentera sina åtstramningsplaner inför eurogruppen.