Den socialdemokratiska slovenska premiärministern Alenka Bratušek. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krisande Slovenien balanserar på slak lina

När nu den akuta Cypernkrisen är över riktas blickarna mot Slovenien där räntorna närmar sig smärtgränsen. En vacklande banksektor och svaga statsfinanser ligger bakom oron.

Men den nytillträdda slovenska premiärministern Alenka Bratušek slår ifrån sig liknelsen med Cypern.

– Jämförelsen mellan Slovenien och Cypern är inte nödvändig och inte lämplig. Insättningarna i våra banker är absolut säkra. Någon panik i detta läge är inte nödvändig, sade Alenka Bratušek i det slovenska parlamentet i förra veckan, rapporterar slovenska Delo.

Hon tillade att rehabilitering av banksystemet är ”första prioritet och finansministern arbetar dag och natt med det”.

Enligt Internationella valutafonden, IMF, behöver tre av landets största banker snarast återkapitaliseras.

Redan tidigare har Slovenien stått högt på listan över potentiella krisländer. Men frågan fick nytt bränsle efter att eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i en intervju med Reuters och Financial Times i förre veckan sade att länder med krisande banker måste ”ta itu med det innan man hamnar i svårigheter”.

Uttalandet fick räntan på slovenska statsobligationer att tillfälligt stiga till 6,93 procent, inte långt ifrån sjuprocentsgränsen som vanligtvis anses vara ohållbart hög.

Slovenska banker beräknas i dagsläget sakna motsvarande över 33 miljarder kronor. Trots att landets banksektor har omfattande problem är den dock inte på långa vägar lika stor som den cypriotiska. Cyperns var 7-8 gånger större än ekonomin, för Slovenien är siffran 1,3 gånger större och under EU-snittet på drygt två gånger bruttonationalprodukten.

Men från att ha varit en av de snabbast växande EU-ekonomierna från det forna östblocket med en arbetslöshet på drygt fyra procent närmar sig nu andelen arbetslösa tvåsiffriga tal.

EU-kommissionen spår att den slovenska ekonomin, precis som under 2012, i år kommer krympa med två procent.

I början av juni måste staten förnya gamla lån på motsvarande 7,6 miljarder kronor.

Socialdemokratiska Alenka Bratušek tog nyligen över posten som premiärminister efter att ett parti lämnat den förra koalitionsregeringen.