Annons

Spanien vill ge Europeiska centralbanken större möjligheter

Den spanske premiärministern Mariano Rajoy vill att Europeiska centralbanken ska få ett större mandat att trycka ut mer pengar i ekonomin.

– Vi måste fråga oss själva huruvida ECB borde ha samma befogenheter som resten av centralbankerna i världen, sade premiärminister Mariano Rajoy under en presskonferens i Madrid på måndagen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

– Vi behöver ge oss själva de verktyg som finns tillgängliga i andra regioner. Europa genomgår en avgörande tidsperiod som kräver tydliga spelregler, sade Mariano Rajoy som syftade på bland annat den japanska centralbanken som nyligen beslutade att stödköpa japanska statsobligationer för motsvarande nio biljoner kronor fram till slutet av 2014.

ECB:s chef Mario Draghi öppnade i förra veckan för framtida specialåtgärder för att hjälpa euroländernas ekonomi.