Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska barn tappar i välståndsliga

Från att ha legat på förstaplats halkar Sverige ned till en femteplats över välbefinnande för barn i 29 rika länder.  

En färsk rapport från FN:s barnfond Unicef släppt på tisdagen gör gällande att svenska barns välbefinnande blivit sämre i förhållande till barn i 28 andra rika länder. I början av 2000-talet låg Sverige på förstaplats – 2012 på en femteplats efter Nederländerna, Norge, Island och Finland.

När barnen själva får bedöma sitt välbefinnande hamnar svenska barn däremot på en elfteplats efter bland annat estländska och slovenska barn. 

Av de fem kategorierna som ingår i undersökningen är det inom utbildning som Sverige gör sämst ifrån sig – där hamnar svenska barn på en elfteplats. Resultaten har fallit när det gäller elevers läsförmåga, samt kunskaper i matematik och naturvetenskap.

När det gäller barns hälsa och säkerhet är Sverige rankad som tvåa vilket är Sveriges bästa placering jämfört med övriga kategorier.