Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fredrik Reinfeldt tillsammans med Bulgariens Rosen Plevneliev, Danmarks Helle Thorning-Schmidt och Storbritanniens David Cameron under EU-toppmötet i mars 2013.

EU-toppmöte fokuserar på höga elpriser

STOCKHOLM / BRYSSEL 17 maj 2013 | Även skattefusk på agendan

Höga elpriser är en av de främsta politiska frågor när EU-ländernas stats- och regeringschefer på onsdag samlas till toppmöte

För första gången ska EU:s stats- och regeringschefer diskutera elpriser på toppmötet i Bryssel på onsdag i nästa vecka. Sedan 2005 har elpriserna för företag i EU skenat i jämförelse med USA och är idag 27 procent högre än i USA.

Inför toppmötet har kommissionen riktat fokus på fyra områden där EU-länderna kan göra insatser för att sänka elpriserna och på så sätt öka den europeiska konkurrenskraften. Bland annat beräknas motsvarande närmare 260 miljarder kronor kunna sparas årligen om man helt bygger ut den inre marknaden för energi.

– Från svensk sida så har vi ett väldigt tydligt marknadsperspektiv, sade EU-minister Brigitta Ohlsson (FP) på fredagen men understryker vikten av att i sammanhanget inte glömma klimatfrågan. Att kopplingen mellan energifrågor och klimatfrågor inte glöms bort

– Vi tycker att det är viktigt att man inte tappar de globala klimatfrågorna, vad som kommer att hända längre fram. Ska Europa ha den här ledande rollen som klimatförhandlare måste vi också vara tydliga nu, sade Brigitta Ohlsson.

Ser du en risk att klimatfrågorna får stå tillbaka?

– Tyvärr så ser vi en klimattrötthet som har varit de senaste åren bland många EU-länder, därför är det viktigt att bygga allianser med länder som vill blicka framåt och prata om grön energi och som inte bara snävar in sig på Europa utan världen utanför också, sade Birgitta Ohlsson.

Under toppmötet ska även skatteflykt, skattebedrägeri och skatteplanering diskuteras.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Petra Björk
Journalistpraktikant

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret