Annons

Pressfriheten minskar i krisande EU-länder

Media i både Grekland och Ungern har under de senaste åren nedgraderats till delvis fri.

Mellan 2008 och 2012 minskade pressfriheten i Ungern med 15 poäng på den hundragradiga skalan som används av forskningsinstitutet Freedom House. 2011 nedgraderades landet från ”fritt” till ”delvis fritt” när det gäller pressfrihet, enligt forskningsinstitutets pressfrihetsranking.

Även pressfriheten i Grekland har påverkats negativt av den ekonomiska krisen, mellan 2011 och 2012 minskade pressfriheten med elva poäng. Även i krisländerna Cypern och Spanien går det bakåt, båda länderna tappade tre poäng vardera under denna period.

”Grekisk media har lidit av omfattande personalneddragningar och en del nedläggningar av byråer såväl som av ökade juridiska och fysiska trakasserier av journalister”, heter det.

Sverige och Norge toppar Freedom House pressfrihetsranking.