Annons

Svensk ekonomi näst svartast i Västeuropa

Trots en stadig minskning av den svarta ekonomin i Europa beräknas den i dag uppgå till motsvarande 18 500 miljarder kronor. Svensk ekonomi är den näst svartaste av 13 jämförbara länder.

Den svarta ekonomin motsvarar 18,5 procent av hela ekonomin i 31 europeiska länder. Det visar färska beräkningar av bland annat den på området världsledande österrikiske ekonomiprofessorn Friedrich Schneider.

Länderna som har störst andel svart ekonomi återfinns i östra Europa med Bulgarien i bottenligan. Vitast ekonomi har enligt studien Schweiz tätt följt av Österrike.

Sverige med en svart ekonomi på 13,9 procent av bruttonationalprodukten är efter Belgien värst av 13 västeuropeiska länder.

I reda pengar toppar Tyskland och Italien listan över den svarta ekonomins storlek med motsvarande 3006 miljarder respektive 2851 miljarder kronor.

Annons

2003 beräknades den svarta ekonomin utgöra 22,4 procent av den sammanlagda ekonomin. Denna andel har sedan dess stadigt minskat.

Friedrich Schneider pekar ut framför allt byggsektorn som en bov i dramat och menar att nedgången i andelen svart ekonomi kan ha påverkats av den drastiska minskningen i nybyggnationer i krisens Europa.