Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska elpriser bland de lägsta i EU

Förra året sjönk elpriserna för hushåll mest i Sverige av alla EU-länder.

I jämförelse mellan sista halvåret 2012 och samma period 2011 sjönk de svenska elpriserna för hushåll med 4,7 procent. Största prisökningen skedde samtidigt i eurons krisländer med Cypern och Grekland i topp. Det visar färska siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat.

I förhållande till invånarnas relativa köpkraft, ett konstgjort mått som eliminerar prisskillnader mellan länderna, är elpriserna i Sverige femte lägst i EU. Mest med samma mått betalar cyprioter följt av tyskar och polacker.

I kronor betalade svensken i andra halvan av 2012 i genomsnitt 177,7 kronor för 100 kWh. Justerat för köpkraft blir priset 15,5 euro i jämförelse med EU-snittet på 19,7 euro. Skatter är inkluderade i alla priser.