Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige kräver att parlamentet tar budgetansvar

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson uppmanar Europaparlamentet att komma med besked om unionens långtidsbudget.

– Det har gått 102 dagar sedan uppgörelsen i Europeiska rådet och det är 102 dagar för mycket. Nu är det upp till Europaparlamentet att leverera och ta ansvar som folkvalda Europaparlamentariker, sade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) på tisdagsmorgonen på väg in till ett möte i Bryssel med sina kollegor för att bland annat diskutera de pågående förhandlingarna mellan EU-parlamentet och medlemsländerna om unionens långtidsbudget.

Hon menar att bollen nu ligger hos EU-parlamentet efter att medlemsländernas finansministrar i förra veckan kompromissade om en tilläggsbudget för 2013 på motsvarande 62,5 miljarder kronor. Sverige röstade dock emot kompromissen.

Kompromissen var ett krav från EU-parlamentet för att förhandlingarna om EU:s budget för 2014-2020 skulle inledas.