Annons

EU-parlamentarikern likaledes partiledaren för franska nationalistiska Front National, Marine Le Pen, är en av dem som Sverigedemokraterna kan komma att samarbeta med om de kommer in EU-parlamentet 2014. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverigedemokraterna söker samarbete inför EU-val

Tillsammans med en rad EU-skeptiska nationalistisk partier har Sverigedemokraterna enats om en plattform inför EU-valet.

Företrädare från ett antal nationalistiska högerpartier träffades i helgen i Paris för att vaska fram eventuella möjligheter till samarbete i samband med och efter EU-valet 2014.

– Det är en plattform eller vad man ska kalla det. Man överlever inte i EU-parlamentet utan samarbetspartner, säger Linus Bylund, pressekreterare för Sverigedemokraterna till Europaportalen.

Arrangör för sammankomsten var Europeiska alliansen för frihet – en paneuropeisk grupp där EU-skeptiska nationalistiska högerpolitiker ingår, bland annat företrädare från belgiska Vlaams Belang, nederländska Partij voor de Vrijheid under Geert Wilders, franska Front National och österrikiska FPÖ.

– Det finns en del frågor där vi visar för väljarna att här tycker vi samma och här kommer vi inte att vara ensamma i parlamentet att driva. Till exempel att varje land ska ha rätt att bestämma över sin egen migrationspolitik fullt ut, säger Linus Bylund som även lyfter fram minskad överstatlighet som en fråga som partierna enats om.

Han betonar dock att liksom inom många andra partigrupper i EU-parlamentet är man inte eniga i alla frågor.

En gemensam kampanj inför EU-valet utesluter han inte men ser i dagsläget inga sådana planer.

– Det är väldigt nationellt betonat på alla plan, säger Linus Bylund som får medhåll av Philip Claeys från belgiska Vlaams Belang.

– En enda gemensam högerextrem kampanj blir det inte. Men vi kan lära av varandra och cirkulera goda idéer, sade Philip Claeys till  belgiska tidningen De Standaard på måndagen.