Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungersk nazianspelning mot Merkel

Politisk osämja har uppstått mellan Ungern och Tyskland sedan den ungerske premiärministern dragit paralleller till Nazityskland.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel hade i förra veckan beklagat sig över den demokratiska situationen i Ungern.

– Vi kommer att göra allt för att sätta Ungern i rätt riktning. Vi kommer dock inte direkt att skicka in kavalleriet, sade Angela Merkel som med sitt ordval ”kavalleriet” anspelade på en formulering som hennes socialdemokratiske oppositionsmotståndare Peer Steinbrück tidigare använt under ett skattebråk mellan Tyskland och Schweiz, rapporterar Der Spiegel.

Merkels ironiska anspelning försvann dock när den ungerske premiärministern Viktor Orbán under en radiointervju i fredags liknade hennes uttalande vid Adolf Hitlers ockupation av Ungern i slutet av andra världskriget.

– Tyskarna har redan satt in sitt kavalleri, visserligen i form av pansarvagnar. Vi ber dem att inte skicka dem igen. Det var redan då ingen god idé, sade Viktor Orbán.

Reaktioner kom direkt från flera politiska företrädare.

– Det är en oturlig urspårning som vi tydligt avvisar, sade tyske utrikesminister Guido Westerwelle på måndagen.

– [Viktor Orbáns] populistiska böjelser håller honom inte ens från att attackera sin egen partikollega Merkel, sade EU-parlamentets talman Martin Schulz och syftade på att de både tillhör det europeiska kristdemokratiska och konservativa EPP-partiet.