Europaparlamentet på väg att häva Le Pens åtalsimmunitet

Den franska nationalistledaren Marine Le Pen riskerar åtal för hets mot folkgrupp efter att ett EU-utskott rekommenderat att henne immunitet upphävs.

EU-parlamentets rättsutskott röstade i förra veckan med en överväldigande majoritet för att häva immuniteten för den franska EU-parlamentarikern tillika partiledaren för nationalistiska Front National Marine Le Pen.

2011 inledde den franska polisen en utredning mot Marine Le Pen för ett tal i slutet av 2010 där hon jämförde den muslimska bönestunden med nazistockupationen av Frankrike under andra världskriget. I fjol bad franska myndigheter EU-parlamentet att upphäva hennes immunitet.

Om hela EU-parlamentet godkänner upphävandet av immuniteten vid omröstningen i plenum 11 juni kan franska myndigheter åtala henne för hets mot folkgrupp.