Franske EU-kommissionären Michel Barnier och franske industriministern Arnaud Montebourg ar råkat i luven på varandra. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike: Barroso göder populister

En fransk toppolitiker anklagar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso för att ge bränsle åt populismen i EU. Kommissionen slår tillbaka och kallar det chauvinism och absurt.

– Herr Barroso är bränslet till [det franska nationalistpartiet] Front national. Där har ni sanningen. Han är bränslet till [den italienske oppositionspolitikern] Beppe Grillo, sade socialdemokraten Arnaud Montebourg, fransk industriminister som även anklagade EU för att vara ”förlamat” eftersom det inte svarar på medborgarnas ekonomiska krav, rapporterar Le Monde på söndagen.

– Det ger skäl till alla självständighetivrande, jag skulle säga antieuropeiska, partier i EU, sade Arnaud Montebourg vars parti i en nylig opinionsundersökning inför EU-valet 2014 fick se sig nedpetat till tredje största efter konservativa UMP och Front national.

EU-kommissionen slog på måndagen tillbaka den franska kritiken.

– Vissa ansvariga franska politiker måste avstå vissa tvetydigheter mot Europa och bättre försvara det mot nationalism, populism eller chauvinism, sade en talesperson som läste upp ett uttalande från kommissionen.

Även den franske EU-kommissionären, konservative Michel Barnier, ryckte ut till kommissionens försvar.

– Fel och absurt. Jag har fått nog av politiker som säger att det alltid är andras fel, smiter från ansvar och letar efter syndabockar, twittrade Michel Barnier.

För en vecka sedan kallade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso den socialdemokratiska franska regeringens krav på kulturellt undantag i frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA för del av en antiglobaliseringsagenda som är helt reaktionär.