Korruptionsmisstankar vållar politisk kris i Tjeckien

Regeringskris väntar i Tjeckien efter att flera tunga politiker gripits i ett omfattande tillslag av landets antikorruptionspolis.

Den tjeckiske premiärministern Petr Nečas högra hand Jana Nagyová har gripits i ett polistillslag mot organiserad brottslighet som genomfördes natten mot torsdag. Även chefen för regeringskansliet Lubomír Poul greps tillsammans med en rad framståden tjeckiska politiker och affärsmän.  

Sammanlagt ska sju personer ha gripit, enligt radio Český rozhlas. Vad exakt de är anhållna för är dock oklart. Enligt polisens presstalesperson Pavel Hanták kommer mer information under fredagseftermiddagen.

Företrädare från oppositionella socialdemokratiska ČSSD krävde genast Petr Nečas avgång. Denne menar dock att hans medarbetare inte begått något brottsligt.

– Jag har ingen anledning att avgå och därmed fälla regeringen. Till anhållan av Jana Nagyová har jag bara en kommentar, att mitt förtroende för henne inte har minskat. Och jag har ingen anledning att tror att hon begått några sådana olagligheter, sade Petr Nečas på torsdagen och uppmanade polisen att klargöra vad de gripna är misstänkta för.

I en krönika i České noviny sammanfattas bilden som att ” Nečas karriär är slut, bara han själv vet inte om det”. I en vidstående enkätundersökning svarar fyra femtedelar att de anser att premiärministern bör avgå.

Under fredagen ska president Miloš Zeman träffa premiärministern, oppositionsledaren och polischefen för att diskutera krisen.

Petr Nečas mittenhögerkoalition kom till makten för tre år sedan med löften om att bekämpa korruption i landet. I flera opinionsundersökningar har tjeckerna rankat korruption som den största faran mot landet.