Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy leder veckans EU-toppmöte. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy leder veckans EU-toppmöte. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Krisen kastar mörka skuggor över EU-toppmöte

Ekonomi och arbetslöshet är huvudämnena när EU-ländernas stats- och regeringschefer på torsdag och fredag möts i Bryssel. 

”[Arbetslösheten] har blivit en av de mest angelägna frågorna i de flesta, om inte alla, medlemsländer. Det är därför vi måste göra vårt yttersta för att hantera det tillsammans”, skriver Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett brev till EU-ledarna inför veckans toppmöte i Bryssel. Men enligt ett läckt utkast till slutsatser från toppmötet väntas inga nya ekonomiska insatser för att få bukt med arbetslösheten.

Sedan tidigare har EU-länderna enats om en ungdomsgaranti där alla under 25 år ska garanteras sysselsättning, vidareutbildning eller praktikplats inom fyra månader efter avslutad utbildning. Man har avsatt motsvarande närmare 53 miljarder kronor ur unionens långtidsbudget för att finansiera reformen som väntas komma på plats 2014, ett förslag som även har brett stöd i EU-parlamentet. Kritik har dock riktats mot att insatsen är alldeles för liten. I Österrike, Nederländerna och Norge finns redan snarlika lagar. Dessa länder, tillsammans med Tyskland, har den lägsta ungdomsarbetslösheten i Europa.

Inför toppmötet träffar Herman Van Rompuy och kommissionens ordförande José Manuel Barroso stadgeenligt företrädare för arbetsmarknadens parter.

– Vi kräver att alla politiska ledare tar itu med dessa utmaningar istället för att bara använda ihålig jargong, synonymt med passivitet. Om man lyssnar på en del EU-ledare kan man få för sig att krisen är praktiskt taget över, sade Bernadette Ségol, generalsekreterare för Europafacket i ett uttalande på måndagen.

Veckans toppmöte till trots har tyska förbundskanslern Angela Merkel bjudit in europeiska ledare på onsdag i nästa vecka för att diskutera åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Bland annat Italiens Enrico Letta, Belgiens Elio Di Rupo och Danmarks Helle Thorning-Schmidt har tackat ja till inbjudan.

Förutom arbetslöshet får ekonomin en framträdande roll. EU-ledarna kommer att utvärdera hur arbetet med att stärka det ekonomiska samarbetet mellan euroländerna, framför allt arbetet med den ofärdiga bankunionen. Dagen innan stats- och regeringscheferna träffas ska ländernas finansministrar försöka att finna en kompromiss efter lördagens misslyckanden kring hur bankkriser ska hanteras i framtiden.

På toppmötet ska EU-ländernas ledare även utbyta åsikter om kommissionens landspecifika rekommendationer som presenterades i maj. Detta är det sista steget i den så kallade europeiska terminen där kommissionen varje år granskar medlemsländerna statsbudgetar och kommer med olika förslag inom olika områden.

Kommissionens lista över de topp tio mest betungade regleringarna för små och medelstora företag ska diskuteras.