Ljus i det spanska arbetslöshetsmörkret

Arbetslöshetskön i Spanien minskade i maj med nästa 100 000 personer. Det värsta är över menar landets premiärminister Mariano Rajoy.

Den begynnande turistsäsongen har gjort positiva avtryck i Spaniens annars dystra arbetslöshetsstatistik. I maj minskade antalet registrerade arbetslösa med 98 265 personer. Det fick den konservativa premiärministern Mariano Rajoy i helgen att utbrista att det värsta är över för spansk ekonomi, rapporterar Financial Times.

Men andra bedömare menar att det ännu är allt för tidigt att ropa hej för spansk ekonomi. För när statistiken justeras från säsongsberoende faktorer stannar minskning av antalet arbetslösa mellan april och maj vid endast 265 personer.

Regeringens talespersoner påpekar dock att nedgången i maj var betydligt större jämfört med maj förra året.

I april var 6,1 miljoner spanjorer utan arbete motsvarande närmare 27 procent av den arbetsföra befolkningen, enligt EU:s statistikbyrå Eurostat.