Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: M-agerande har skadat tilltron till EU

Åsa Westlund (S) och Marita Ulvskog (S) 24 juni 2013 | Demonstration av falskhet

Efter att ha medverkat till ett urvattnat utsläpphandelssystem och efter en uppläxning hemifrån backar den moderata partigruppen i EU-parlamentet och låtsas att man gjort insatser för företag i Norrland. Det skriver Åsa Westlund (S) och Marita Ulvskog (S) i replik till Gunnar Hökmark (M) och Christofer Fjellner (M).

Moderaterna skriver självgott efter onsdagens omröstning i EU-parlamentets miljöutskott om backloading. Nu är det glada miner över ett förslag som de för bara några månader sedan var med om att fälla. Minnet är uppenbarligen mycket kort.

När parlamentet röstade om att förändra takten på auktioneringen av utsläppsrätter i april valde moderaterna att rösta för att fälla förslaget, ett ställningstagande helt i kontrast mot den svenska regeringens officiella linje. Detta föranledde miljöminister Lena Ek att skriva en debattartikel i Dagens Industri den 22 april där hon kritiserade moderaternas nej till backloading.

Statsministern försvarade i samma veva sina moderata kollegor med argumentet att europaparlamentarikerna är valda på eget mandat och inte förbundna att följa regeringens linje. En uppfattning som uppenbarligen inte gällde i omröstningen om EU:s långtidsbudget, då Reinfeldt gick så långt som att från Riksdagens talarstol öppet skälla på parlamentariker som inte tänkte följa regeringens linje.

Men nu har Hökmark och Fjellner fått uppläxning från hemmaplan. Kanske har Reinfeldt tröttnat på hans partis image som det mest klimatfientliga. 

Den nya kompromissen om backloading är viktig för att på kort sikt rädda EU:s handelssystem för utsläppsrätter. Tyvärr innehåller kompromissen fler villkor för auktioneringen jämfört med det förslag som låg i april - villkor som i värsta fall kan försvåra möjligheten att justera felen i systemet. Endast på grund av dessa försvagningar kunde Fjellner och Hökmarks kollegor i miljöutskottet nu rösta för förslaget.

Skrivningen om att backloading ska ske endast en gång fanns dock med redan förra vändan, därför är det märkligt att debattörerna påstår att detta är en förändring gentemot det de tidigare sa nej till. Deras agerande har sammantaget lett till en onödigt långdragen process som kostat tid, lett till urvattningar och skadat tilltron till EU som en viktig klimatpolitisk aktör.

Ett väl fungerande utsläppshandelssystem är en av förutsättningarna för att komma till rätta med klimatförändringarna och med bristerna på investeringar och jobb. Hade moderaterna verkligen velat nå dit hade man röstat för backloading redan i april. Att låtsas att man nu gör insatser för företag i Norrland är en demonstration av falskhet som slår det mesta i politisk debatt. Ingen skulle dock bli gladare än vi om moderaterna nu kommer att rösta för tuffare klimatåtgärder i alla parlamentets omröstningar. Upp till bevis.

Åsa Westlund & Marita Ulvskog
Europaparlamentariker (S)

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret