IMF-chefen Christine Lagarde och eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem. Arkivbild

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya avskrivningar av Greklands skulder diskuteras

Internationella valutafonden IMF erkänner brister i krislån till Grekland samtidigt som man vill se ytterligare nedskrivningar av landets statsskulder.

– Försäkringarna från Greklands europeiska partner att de kommer överväga ytterligare åtgärder och hjälp, om nödvändigt, för att minska skulderna markant under 110 procent av BNP […] är välkomna, sade IMF-chefen Christine Lagarde i helgen, rapporterar The Guardian. Tidningen menar att en nedskrivning av Greklands statsskuld står på agendan.

Enligt den grekiske finansministern Yannis Stournaras lyftes frågan även när eurogruppschefen Jeroen Dijsselbloem besökte Grekland i förra veckan.

– [Dijsselbloem] upprepade att [en skuldnedskrivning] var något som eurogruppen kan överväga. Han bekräftade våra planer, sade Yannis Stournaras.

Den grekiska statsskulden beräknas i år stiga till 185 procent av bruttonationalprodukten BNP och enligt Christine Lagarde fortsätta vara hög ”långt in i nästa årtionde” om inget görs. I mars 2012 genomfördes en omfattande nedskrivning av statsskulden, sedan dess har dock skulden fortsatt att stiga.

I fredags godkände IMF ytterligare en delbetalning av det senaste krislånet till Grekland på motsvarande 15 miljarder kronor. Samtidigt granskades en egen rapport där, enligt grekiska tidningen Kathimerini, IMF-tjänstemän identifierar flera stora misstag i det tidiga genomförandet av det första krislånet som godkändes i maj 2010.

I morgon tisdag landar åter experter från långivarna i trojkan, som består av representanter från EU-kommissionen, IMF och Europeiska centralbanken, för att utvärdera hur de grekiska sparprogrammen avlöper.