Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att ett lärlingssystem likt det i Österrike kan vara en modell för Sverige. Arkivbild.

Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att ett lärlingssystem likt det i Österrike kan vara en modell för Sverige. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Reinfeldt självkritisk om ungdomsarbetslöshet inför EU-toppmöte

Statsminister Fredrik Reinfeldt medger att andra länder har prickat mer rätt i att förebygga ungdomsarbetslöshet än Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) välkomnade på onsdagens möte i riksdagens EU-nämnd den diskussion om ungdomsarbetslöshet som toppar dagordningen på EU-ländernas regeringschefers möte i veckan och erkänner samtidigt att andra länder klarat utmaningen bättre än Sverige.

– Förmodligen har [länder som Österrike och Tyskland] prickat mer rätt, sade Fredrik Reinfeldt och syftade på att ungdomsarbetslösheten i dessa länder med välfungerande lärlingssystem är avsevärt lägre än i Sverige.

EU har sedan tidigare enats om en ungdomsgaranti som ska se till att ingen under 25 år går utan utbildning eller jobb längre än fyra månader. Fredrik Reinfeldt menar dock att ungdomsarbetslöshet bättre bekämpas med en stärkning av EU:s inre marknad, friare rörlighet och internationella handelsavtal.

Inför mötet har de svenska, danska och finska regeringarna skickat ett gemensamt brev till Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy med olika förslag på hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas.

EU-nämndens vice ordförande Marie Granlund riktade dock kritik mot att just Sverige, med en ungdomsarbetslöshet kring EU-medlet och högt över exempelvis den danska, skickat ett sådant brev.

– Det blir lite märkligt när Sverige skickar in ett brev som har meningen "hurra, vad vi är bra", sade Marie Granlund som tillade att EU är väldigt bättre än vad svenska regeringen på att bekämpa ungdomsarbetslöshet.

Svenska socialdemokraterna och fack har länge drivit frågan om att ett så kallat socialt protokoll ska skrivas in i EU-fördraget. Syftet är att öka det nationella självbestämmandet över arbetsmarknaden. Men Fredrik Reinfeldt ställer sig skeptisk till att försöka få in ett sådant i EU:s stora regelbok Lissabonfördraget.

– Att börja försöka definiera vad EU inte ska göra och tro att 28 länder kommer överens om det är juridiskt och politiskt vågspel, sade Fredrik Reinfeldt under onsdagens möte i riksdagens EU-nämnd inför torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

Han menar att den svenska modellen redan skyddas i Lissabonfördraget och att andra länder respekterar hur arbetsmarknaden fungerar i de nordiska länderna.

– Syftet är inte att ifrågasätta den svenska modellen, det är regeringens uppfattning att den förtjänar att försvaras, sade Fredrik Reinfeldt.

Frågan lyftes av socialdemokraternas Marie Granlund som kallar det en ”hjärtefråga” och Vänsterpartiets Lars Ohly som var mycket kritiska till statsministerns inställning.

– Det indikerar att statsministern inte förstått vad ett socialt protokoll innebär.  Det innebär att andra länder tvingas att acceptera att vi har en kollektivavtalsmodell i Sverige som också gäller arbetstagare från andra länder, sade Lars Ohly.