Starka reaktioner på nedsläckning av grekisk stats-tv
12 juni 2013Trots att den grekiska regeringen på tisdagen oväntat beslutade att stänga ned landets public service-bolag ERT fortsätter journalister sina utsändningar via internet.
Natten till onsdag släcktes ERT:s analoga utsändningar ned. Regeringens oväntade nedstängningsbeslut innebär att de närmare 2700 anställda får gå.
– I en tid då det grekiska folket gör uppoffringar finns det inget utrymme för försening, tvekan eller tolerans för heliga kor, sade Simos Kedikoglou, talesperson för regeringen, som anklagade ERT för "brist på transparens och ofattbar extravagans".
Enligt Simos Kedikoglou kostar ERT tre till sju gånger så mycket som andra tv-stationer och har fyra till sex gånger så mycket personal och en liten tittar- och lyssnarskara.
Ett nytt public service-bolag, under annat namn, ska sedan skapas med färre anställda med en tredjedel av sin tidigare budget. De tidigare anställda ska erbjudas nyanställning eller kompensation.
Beslutet, som det grekiska parlamentet inte fick ta ställning till, har dock mötts av hård kritik. Två av de tre koalitionspartierna, socialdemokratiska Pasok och mittenvänsterpartiet Demokratiska vänstern, sade att de inte gett sitt godkännande till borgerlige premiärministern Antonis Samaras beslut. Ledaren för det största oppositionspartiet, vänsterpartistiska Syriza, Alexis Tsipras kallar beslutet ”en statskupp”.
De atenska journalisternas fackförbund ESIEA utropade en tvådagarsstrejk för radio- och tv-journalister med start på onsdagsmorgonen. På torsdag uppmanas även tidningsjournalister gå ut i strejk.
Europeiska journalistfederationens ordförande Mogens Blicher-Bjerregård kallade regeringens planer för ”helt absurda” och ”ett slag mot demokratin”. Europeiska radio- och TV-unionen uttrycker ”djup bestörtning å alla Europas public service-bolags vägnar”.