Bild: epSos.de

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige har EU:s näst dyraste mat

Matvaror i Sverige kostar nästan en fjärdedel mer än EU-genomsnittet. Men Sverige är långt ifrån dyrast.

EU:s billigaste matland är Sveriges grannland Polen. Där hittar du det billigaste köttet, mjölken och osten. Även Rumänien och Bulgarien är intressanta resmål för den som hålla i matpengarna.

Danmark har EU:s högsta matpriser. Funderar du på en resa till vårt kära grannland Norge måste du dock ta med den stora plånboken alternativt bunkra rejält innan du kör över gränsen. Norge, som också ingår i undersökningen, visar en prisbild där maten är närapå dubbelt så dyr som EU-genomsnittet. Det visar en sammanställning av runt 500 jämförbara varor som EU:s statistikbyrå Eurostat gjort.

Om priser på alkohol och tobak är av intresse visar statistiken att Bulgarien och Rumänien håller bland de lägsta priserna. När det gäller alkoholhaltiga drycker bör den priskänslige undvika Irland och Finland. Och i sammanhanget givetvis Norge. Med sina 288 procent över EU-genomsnittet hamnar Norge i en prisklass för sig.

För den som semestrar i Sverige kan det kanske vara en tröst att veta att Sverige som är tredje dyraste matland bara ligger något över Österrike, Finland, Irland och Luxemburg.

När det gäller alkohol och tobaksvaror hamnar Sverige på fjärde plats från pristoppen för båda kategorierna.