Den lettiske premiärminister Valdis Dombrovskis anser att fördelarna med eurosamarbetet överväger nackdelarna. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Trots folkligt motstånd: Lettland ännu ett steg närmare euron

Lettland väntas få klartecken av EU-kommissionen att få införa euron. Landet blir då det 18e att gå med i valutaunionen, men befolkningen vill inte byta ut sina pengar.

I morgon onsdag presenterar EU-kommissionen en rapport om Lettlands ekonomiska förutsättningar för att går med i valutasamarbetet. Enligt Financial Times, som läst rapporten, kommer Lettland att få tummen upp av kommissionen eftersom landet mött de fyra kriterierna för att få bli euromedlem.

Landet uppmanas dock att fortsätta bekämpa pengatvätt och anta nya bankregleringar.

Att Lettland ska gå med i euron har drivits på av konservative premiärministern Valdis Dombrovskis. Befolkningen är dock emot att anta den nya valutan, en nylig opinionsundersökning beställd av landets finansdepartement visar att 53 procent inte vill gå med i euron medan 38 procent är för.

Andelen positiva har dock ökat från drygt 30 procent. En anledning till det ökade stödet är regeringens pr-kampanj som landerades i syfte att övertyga letterna om eurosamarbetet. Målet är att övertyga hälften av letterna innan årsskiftet.

Premiäminister Valdis Dombrovskis motiverar sin eurolinje med att regeringsapartierna vid de två senaste parlamentsvalen kampanjat för att landet ska ha som mål att gå med i valutasamarbetet i början av 2014.

Letterna verkar dock inte lyssna på det örat, i helgen fick det euroskeptiska socialdemokratiska partiet Harmoni 58,5 procent av röster i kommunalvalet i huvudstaden Riga. Krav på folkomröstning om euron har sedan tidigare avvisats av regeringen.

Lettland, som var ett av de länder som drabbades värst i finanskrisens början, har de senaste åren haft en av de högsta tillväxtsiffrorna av EU-länderna, men då från en låg nivå. Under 2008-2009 tappade Lettland en femtedel av sin ekonomi.

EU:s stats- och regeringschefer ger klartecken på toppmötet i Bryssel i slutet av juni. I juli tar medlemsländernas finansministrar det formella beslutet. Går allt som planerat kan Lettland införa euron vid årsskiftet

Lettlands nordliga grannland Estland gick med i euron 2011 och dess södra, Litauen, hoppas kunna gå med i valutasamarbetet 2015.