Inrikeskommissionär Cecilia Malmström ansvarar för bland annat asyl- och migrationsfrågor.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malmström: Inte så många rasistiska partier sedan andra världskriget

EU-kommissionär Cecilia Malmström oroas för att många främlingsfientliga partier kan komma in i EU-parlamentet vid nästa års Europaval. 

EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström är mycket bekymrad över den växande främlingsfientligheten i Europa och att dessa partier i EU-valet i maj 2014 kan få stort stöd.

– I många länder ökar främlingsfientlighet, populism och rasism. Vi kan förvänta oss att många av dessa partier i EU-parlamentet i valet i maj och detta är en utveckling jag ser med stor oro på, sade Cecilia Malmström på en presskonferens på torsdagen i litauiska Vilnius.

– Vissa av dessa partier har funnits länge i EU, vissa är ganska nya och många är nära att komma in i [nationella] parlament och även regeringar. Faktum är att inte sedan andra världskriget har vi haft så många rasistiska eller extrema partier i valda församlingar som vi har i dag, sade hon.

Cecilia Malmström ansvarar bland annat för asyl- och migrationsfrågor där även arbetskraftinvandring ingår. Att få kvalificerad arbetskraft till EU-länderna är en viktig prioritet för henne, både för att fylla vakanta jobb men även för att hitta en lösning på Europas allt åldrande befolkning.

– Migranter har varit väldigt viktiga i EU och kommer fortsätta förbli så, jag är mycket bekymrad, sade Cecilia Malmström.

Sammanlagt bodde 2012 i EU drygt 34 miljoner personer utan medborgarskap i något av de då 27 medlemsländerna, motsvarande 6,8 procent. Störst andel hade Luxemburg, Cypern och Lettland. Det visar en färsk sammanställning från EU:s statistikbyrå Eurostat.

Att baltländerna har så stor andel icke-medborgare beror på de ryska minoriteter som bor i dessa länder och som inte fått eller ansökt om medborgarskap.

Minst andel utländska medborgare har Polen, Rumänien och Kroatien.

Sverige ligger precis på EU-medlet: 6,8 procent. Av dessa kommer 2,9 procent från andra EU-länder och 3,9 procent utifrån unionen.