Luxemburgs ofta skojfriske premiärminister Jean-Claude Juncker tvingas bort efter 18 år som landets ledare. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Spionskandal tvingar fram nyval

EU-veteranen Jean-Claude Juncker bad på torsdagsförmiddagen den luxemburgske storhertigen att utlysa nyval i landet efter en spionskandal av filmiska proportioner. 

Den längst regerande ledaren i EU-länderna, Luxemburgs kristdemokratiske premiärminister Jean-Claude Juncker, kallar till nyval efter att han i en rapport anklagas för att inte har tagit sitt politiska ansvar för en omfattande olaglig underrättelseverksamhet.

Den luxemburgska säkerhetstjänsten SREL anklagas i rapporten, sammanställd av parlamentsledamöter, för att ha bedrivit olagligt spioneri mellan 2004 och 2009.

Bland annat ska den före spionchefen Marco Mille 2007 med hjälp av ett specialpreparerat armbandsur ha spelat in samtal med Juncker. SREL har erkänt att även andra ledare i landet olagligen avlyssnats. I rapporten anklagas dessutom SREL-agenter för att ha tagit emot mutor av affärsmän i utbyta mot tillgång till hemlig information.

Jean-Claude Juncker slog dock under en sju timmar lång debatt i landets parlament på onsdagseftermiddagen ifrån sig anklagelserna om att han smitit från sitt ansvar.

– Kan man verkligen förvänta sig från premiärministern att dygnet runt veta vad de 60 SREL-medarbetarna gör, frågade sig Jean-Claude Juncker, rapporterar luxemburgska Wort.

Hans socialdemokratiska koalitionspartner LSAP anser dock inte att Junckers förklaringar håller.

– Vi vill inte förmedla intrycket att politiker i Luxemburg inte tar sitt ansvar. Av denna anledning tror vi att nyval krävs, sade Alex Bodry, partiledare för LSAP, enligt L’Essentiel.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att LSAP skulle sätta snubbelben för mig, sade Jean-Claude Juncker som varit landets premiärminister sedan 1995 och enligt uppgift kan tänka sig att ställa upp för ytterligare en mandatperiod i det kommande nyvalet.

Jean-Claude Juncker, en av arkitekterna bakom euron och länge ordförande för eurogruppen, är känd för sin förhandlingsförmåga men även för kontroversiella uttalanden. Exempelvis när han i mars 2011 erkände att han ofta hade ljugit i sin politiska karriär.

Det nästa planerade parlamentsvalet i Luxemburg skulle ha ägt rum i maj 2014. När nyvalet hålls är ännu inte spikat, men enligt landets vallagar måste det ske inom tre månader – ett troligt datum är 20 oktober.