Chokladcigaretter, godis, leksaker och andra föremål för barn som utformats som tobaksvaror kan komma att förbjudas i EU. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Chokladcigaretter kan förbjudas av EU

Svenska EU-politiker är splittrade kring ett EU-förbjud mot godis som liknar tobaksvaror: Smart förslag, säger Anna Hedh (S). Larvigt, säger Marit Paulsen (FP).

När Europaparlamentet samlas i Strasbourg i september finns det ett förslag att förbjuda godis, leksaker och andra föremål som kan tilltala barn och som utformats som tobaksvaror. Exempel på godis är chokladcigaretter och lakritspipor. Syftet är att motverka att barn senare i livet börjar röka.

– Larvigt, säger Marit Paulsen (FP) vice ordförande i jordbruksutskottet där förslaget först väcktes. Hon erkänner att hon missat frågan i utskottets omröstning.

– Vi hade samma typ av förslag för tio år sedan i första tobaksdirektivet och då var det en väldigt het diskussion. Jag tycker det är att gå lite för långt. Att börja röka har inte så förbannat mycket med lakritspipor att göra, säger Marit Paulsen till Europaportalen.

Carl Schlyter (MP) är kritisk mot Marit Paulsen som han tycker gör det allt för lätt för sig.

– Det är enkelt att vara populistisk och säga att detta är larvigt och fånigt. Men om det kan hjälpa barn att inte identifiera sig med rökare då kan det hjälpa en del barn att inte börja röka. Och det är hela syftet med förslaget, säger Carl Schlyter.

Han får medhåll från Anna Hedh (S) som tror att Europaparlamentet kommer att stödja förbudet i omröstningen om några veckor.

– Det tycker jag är ganska vettigt. Barn ser vad vuxna gör och tar efter. Jag har vuxna barn och en elvaåring som skulle tycka det var jätteroligt att köpa chokladcigaretter, men det har de aldrig fått göra, säger hon och fortsätter: För det kan ju leda till nästa steg att vilja köpa cigaretter. Jag tycket att förslaget är väldigt smart, säger Anna Hedh.

Hennes partikamrat Marita Ulvskog (S) ser dock frågan ur ett annat perspektiv.
–   Tobaksdirektivet ska koncentrera sig på tobaksprodukter. Jag tycker inte att detta är något som lämpar sig för ett seriöst förbud på EU-nivå. Jag kommer inte att rösta för det, säger Ulvskog.