Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utrikeschef Catherine Ashton vill behålla handel och visst bistånd till Egypten.

EU stoppar vapenhandel med Egypten

STOCKHOLM 22 augusti 2013 | Carl Bildt: Djupa statens kontrarevolution

EU fördömer våldet och dödandet i Egypten och lägger ansvaret i huvudsak på landets säkerhetsstyrkor. Samtidigt fortsätter EU med bistånd till det egyptiska civilsamhället.

EU:s utrikesministrar beslutade på onsdagen att stoppa all export  till Egypten av vapen och annan utrustning som kan användas för förtryck av medborgarna. Beslutet  är en reaktion på den senaste veckans våldsamma oroligheter i Egypten som kan ha kostat 1000 människoliv.

Utrikesministrarna fördömer våldet från de egyptiska säkerhetsstyrkorna som oproportionerligt vilket har resulterat i ett oacceptabelt stort antal döda och skadade.

– Vad vi nu ser är en kontrarevolution från den djupa staten. De kan nog fortsätta under en längre tid. Troligtvis har 1000 personer dödats och tusentals arresterats. Men det kommer en dag i morgon också och en dag efter det. Därför måste Europas röst vara tydlig, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till media innan han gick in på mötet i Bryssel.

Den djupa staten är ett begrepp som beskriver en informell och odemokratisk stat i staten – ett nätverk inom militären, rättsväsendet och säkerhetstjänsten som med en egen agenda vill styra samhällsutveckling.

Att EU inte stoppar all handel och samarbete med Egypten har ifrågasatts från olika håll men tillbakavisades av utrikesministrarna.

– Mycket av de pengar som vi beslutat skicka till Egypten har aldrig kommit i väg. Delvis beroende på det saknats samarbetsmekanismer med Egypten och delvis för att IMF inte deltagit. De pengar som vi skickat till Egypten har gått till det civila samhället, kvinnogrupper och vanligt folk. EU beslutade idag att vi ska fortsätta med det, sade Catherine Ashton, EU:s utrikeschef, till BBC efter mötet.

Utrikesministrarna uppmanar de politiska partierna i Egypten att starta en dialog för att återställa den demokratiska processen.

 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret