EU-kommissionär Olli Rehn med ansvar för ekonomiska frågor välkomnar IMF-förslag om sänkta spanska löner i utbyte mot stärkt konkurrenskraft och lägre arbetslöshet. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ledande EU-kommissionär vill se sänkta spanska löner

EU-kommissionär Olli Rehn ger sitt stöd till IMF-förslaget att lönerna i Spanien bör sänkas med upp till tio procent för att förstärka landets konkurrenskraft. En lönesänkning skulle minska den höga arbetslösheten, tror EU-kommissionären.

De senaste månaderna har ökningen av arbetslösheten i Spanien stannat av vid drygt 26 procent. Tillsammans med Grekland har Spanien den i särklass högsta arbetslösheten i EU. I Spanien har olika åtgärder vidtagits för att få ner arbetslösheten och det höga budgetunderskottet. Men det är långt i från tillräckligt menar Internationella valutafonden, IMF och EU-kommissionen.

I fredags föreslog IMF att lönerna på den spanska arbetsmarknaden skulle sänkas med upp till tio procent för att bereda plats för fler arbetstillfällen.

Trots att många bedömare inklusive IMF anser att en bred överenskommelse mellan fack, arbetsgivare och regering om sänkta löner i dagsläget skulle vara mycket svår att uppnå trycker  IMF på för att Spanien gör något radikalt för ökad tillväxt och sysselsättning.

I måndags fick förslaget helhjärtat stöd av EU-kommissionens vice ordförande Olli Rehn med ansvar för ekonomiska frågor.  Han menar att en intern devalvering (sänkta löner för stärkt konkurrenskraft) så som Lettland och Irland gjort är ett exempel för Spanien att följa.

Olli Rehn ser också politiska problem med att få tillstånd en överenskommelse på den spanska arbetsmarknaden men vill ändå mana på.

"… skulle det inte ändå vara värt ett seriöst försök, av hänsyn till de miljontals unga spanjorer som för närvarande är arbetslösa?" skriver Rehn på sin blogg.

Enligt IMF kan en lönesänkning med tio procent kopplat till minskad arbetsgivaravgift och momshöjning ge skjuts åt tillväxten, skapa arbetstillfällen och minska landets höga budgetunderskott. Bruttonationalprodukten (BNP) väntas då öka fem procent på fem år och sysselsättningen med sju procent. Valutafondens beräkningar visar på ett prisfall på fyra till fem procent efter två år och ökad konsumtion under andra året, skriver tidningen El Pais.

Kritiker menar dock att resultatet kan bli en betydande minskning av efterfrågan i ekonomin, en större börda för hushållens skuldsättning och högre underskott.  Men det imponerar inte på Olli Rehn.

"Jag är mentalt förberedd på kören av domedagsprofeter som uttrycker sin vrede i finansiell media mot detta förslag. Men om vi hade litat på dem och följt deras råd, skulle euron har brutit samman redan för några år sedan.", bloggar Olli Rehn.

I nästa månad presenterar EU-kommissionens sin analys om de arbetsmarknadsreformer som Spanien genomförde under 2012.