Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Edward Snowden nominerad till EU:s frihetspris

Den mycket uppmärksammade amerikanske visselblåsaren Edward Snowden har nominerats till Europaparlamentets Sacharovpris av två partigrupper.

Den gröna gruppen i Europaparlamentet beslutade på tisdagskvällen att nominera Edward Snowden för årets Sacharovpris. På onsdagen meddelade parlamentets vänstergrupp att även de nominerat Edward Snowden.

"Med denna nominering, vill vår grupp ge ett erkännande för den enorma tjänst Edward Snowden har gjort för de mänskliga rättigheterna globalt och för de europeiska medborgarna", heter det i ett uttalande från den gröna partigruppen.

Edward Snowden läckte i juni sekretessbelagda dokument till The Guardian och The Washington Post som påvisade existensen av en storskalig och topphemlig bevakning av i princip all datatrafik i världen.

Sacharovpriset för tankefrihet inrättades av Europaparlamentet 1988 och delas årligen ut till en person eller organisation som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och försvar av yttrandefrihet. Bland tidigare pristagare märks Sydafrikas frihetshjälte och förre president Nelson Mandela.