Hoppa till artikelns andra spalt.

Fransk minister vill utvisa romer från Bulgarien och Rumänien

Den franske inrikesministern Manuel Valls kräver att alla romer från Rumänien och Bulgarien lämnar Frankrike.

– De måste åka hem till sig och lägren ska rivas. Chanserna att de ska smälta in är väldigt små. Merparten jobbar inte, sade den socialdemokratiske inrikesministern Manuel Vall i en intervju med France Inter.

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding gick senare under dagen till attack mot uttalandet.

– Om jag inte misstar mig är det val på gång i Frankrike. Varje gång som man inte vill prata om viktiga saker som budgeten eller statsskulden pratar man om romer, sade Viviane Reding till France Info på onsdagen och syftade på de franska kommunalvalen i mars nästa år.

Hon påpekade även att Frankrike, som alla EU-länder, skrivit på avtal om fri rörlighet inom unionen. En talesperson från kommissionen bekräftade på onsdagen att man tänker se till att Frankrike följer sina åtaganden.