Grekiskt nazistparti kan förbjudas

Den grekiska regeringen undersöker möjligheterna att förbjuda det nynazistiska partiet Gyllene gryning efter att en medlem jagat och knivdödat en känd vänsteraktivist. 

Onsdagens mord på den grekiske vänsteraktivisten och kände rapparen Pavlos Fyssas har gett upphov till omfattande protester i landet. Nikos Dendias, minister med ansvar för medborgarnas säkerhet, söker nu ett sätt att förbjuda det nynazistiska Gyllene gryning som knyts till mordet, enligt The Guardian.

– Varken kommer staten tolerera, eller samhället acceptera, handlingar och metoder som underminerar rättssystemet, sade Nikos Dendias.

På torsdagen gick premiärminister Antonis Samaras ut i ett TV-tal och manade invånarna till lugn, rapporterar Kathimerini.

Mordet ägde rum natten till onsdag efter att Pavlos Fyssas jagats av femton Gyllene Gryning-anhängare och blivit knivhuggen. Han ska därefter ha identifierat sin baneman innan han på sjukhuset förlorade medvetandet och dog. Denne erkände senare dådet och att han är medlem i Gyllene gryning.

Partiet Gyllene Gryning har 18 mandat av det grekiska parlamentets 300 platser och får mellan 11 och 13 procent i opinionsundersökningar.

Europarådet, som på torsdagen uttryckte oro över situationen i landet, har tidigare i år påpekat att Grekland har de rättsliga verktygen för att förbjuda partiet.

– Detta mord härrör från en extremt farlig utveckling vi ser i Grekland och även andra delar av Europa. Jag stödjer den grekiska regeringens försök att genomföra en snabb utredning av Gyllene grynings inblandning. Vi kan inte tolerera att rasistiska radikala grupper stör det demokratiska samhället, sade Thorbjørn Jagland, generalsekreterare för Europarådet, i ett uttalande.