Annons

Londons finansdistrikt City där Liborräntan sätts.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skärpta regler ska motverka bankfusk

För att banker i framtiden inte ska kunna manipulera viktiga räntesatser för egen vinning vill EU-kommissionen skärpa övervakningen.

– Riktmärken är centrala i finanssystemet. Ändå har de hittills i stort sett lämnats oreglerade och utan tillsyn, medgav på onsdagen EU:s finanskommissionär Michel Barnier när han presenterade ett nytt förslag som ska skärpa övervakningen för så kallade riktmärken eller marknadsindex vilka används för att prissätta olika finansiella instrument.

Förslaget innebär att de som sätter marknadsindex måste auktoriseras och fortlöpande övervakas på nationell och europeisk nivå. Även en uppförandekod ska utarbetas, allt i syfte att undvika intressekonflikter.

– Vissa banker ljög om de värden de använde sig av. Vi har insett att man måste få in viss moral och etik i bankpraxisen, sade Michel Barnier och tillade att fusket både användes för att tjäna mer pengar men även för att dölja att vissa banker var ekonomiskt svagre än man trodde.

Sommaren 2012 uppdagades att flera storbanker som Barclays, Deutsche Bank och UBS för egen vinning rapporterat in felaktiga indexuppgifter till Libor- och Euriborräntorna som används när banker lånar mellan varandra. Flera banker fick miljonböter för att ha manipulerat siffrorna.

Tillsynsmyndigheter ska om förslaget bli verklighet kunna tvinga dem som bidrar med bakomliggande data för marknadsindexen att skicka in dokument och uppgifter. Nationella myndigheter ska samarbeta med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma.

Kommissionens förslag omfattar inte bara referensräntor som sätts av Libor och Euribor utan även andra marknadsindex som påverkar priset på till exempel råvaror och inverkar på valutakurser.