Skuldtyngt Finland bryter mot EU-regel

Finland ser nu ut att sälla sig till övriga euroländer som bryter mot EU:s budgetregler.

Den finska regeringen meddelade på måndagen att landet nästa år kommer att bryta mot EU-regeln som säger att statsskulden inte får överstiga 60 procent av bruttonationalprodukten BNP.

Budgeten för 2014 uppgår till motsvarande 470 miljarder kronor och staten tvingas öka sin skuldsättning med nästan 60 miljarder kronor vilket driver upp statsskulden. I dag tisdag ska det finska riksdagen diskutera budgeten.

Den finländske EU-kommissionären som ansvarar för ekonomiska frågor, Olli Rehn, är oroad.

−Det är mycket viktigt för Finland och finländarna att landet behåller balansen i den offentliga ekonomin. Trenden är att många länder har kunnat vidta åtgärder för att balansera ekonomin och då skulle det vara väldigt illa om Finland skulle gå i en annan riktning, sade Olli Rehn till Yle på måndagen.