Rättighetskommissionär Viviane Reding under tisdagens presentation.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Snabbare EU-förbud mot nya droger

EU-kommissionen vill att det ska gå snabbare att förbjuda livsfarliga men lagliga drogliknande substanser.

– Alltför ofta är lagliga droger dödliga droger och det är därför EU-kommissionen i dag vidtar starka åtgärder för att skydda framför allt unga européer, sade EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding när hon på torsdagen lanserade förslagen.

Drogerna som ofta köps över internet. I genomsnitt har var tjugonde 15- till 24-årig EU-bo testat en sådan laglig drog.

– Dessa substanser kan döda och de kan orsaka allvarliga hälsoskador, hallucinationer, sinnesförvirring, hypertoni, HIV, hepatit-c och så vidare. Precis som de olagliga drogerna, sade Viviane Reding och hon nämnde som exempel substansen 5-IT som ska ha orsakat 24 människors död under en femmånadersperiod sommaren 2012.

Det handlar om lagliga substanser som används istället för olaglig narkotika som kokain och ecstasy.  Mellan 2009 och 2012 tredubblades antalet upptäckta sådana ämnen och i snitt påträffas en ny i veckan.

Under det nuvarande systemet tar det minst två år att förbjuda ett ämne. Viviane Reding vill att det i framtiden högst får ta tio månader och i specialfall ännu snabbare att svartlista sådana droger.

– Vi kan få en tillfällig åtgärd introducerad inom några veckor för att förbjuda substansen från marknaden upp till ett år, sade Viviane Reding.

Det ska även finnas olika grader av förbud – ett där bara vanliga medborgare omfattas och ett där ämnet helt och hållet förbjuds, även i forskningssyfte och för industrin.