Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, Ukrainas presidente Viktor Janukvitj och EU-kommissionensordförande José Manuel Barroso. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, Ukrainas presidente Viktor Janukvitj och EU-kommissionensordförande José Manuel Barroso. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Ukraina kovänder inför EU: överväger släppa oppositionspolitiker

Flera uppgifter tyder på att den fängslade ukrainska oppositionspolitikern Julia Tymosjenko kan komma att släppas. Samtidigt ökar de ryska påtryckningarna mot landet för att hindra ett närmande till EU.

Alltmer pekar på att Ukraina och EU i november kan underteckna ett långtgående handels- och associationsavtal trots ryska protester. En av de svåraste frågorna, fängslandet av oppositionspolitikern och tidigare premiärminister Julia Tymosjenko, ser ut att kunna gå mot en lösning.

– Vår överenskommelse med EU när det gäller så kallad selektiv rättvisa i Tymosjenko-fallet kommer att lösas som ett resultat av denna delegation, sade den ukrainske utrikesministern Leonid Kozjara och syftade på den kommitté utsedd av EU-parlamentet och ledd av den förre polske presidenten Aleksander Kwaśniewski och EU-talmannen Pat Cox som har i uppdrag att rapportera och medla om den ukrainska reformprocessen.

Leonid Kozjara tillade dock att ett frisläppande av Julia Tymosjenko inte kan ske helt villkorslöst. En möjlig lösning är att hon släpps till Tyskland där hon ska genomgå en ryggoperation men att hon inte få någon offentlig ursäkt från Ukraina och att Tyskland lovar att inte utlämna henne vidare.

I december 2011 beslutade EU att skjuta upp undertecknandet av avtalet med hänvisning till den bristande demokratiska situationen i Ukraina. I slutet av november i år under ett toppmöte i den litauiska huvudstaden Vilnius är det tänkt att avtalet till slut ska undertecknas.

I helgen kom dock nya hot från Moskva som menar att Ukraina kommer att gå i bankrutt om landet inte går med i den av Ryssland ledda tullunion där även Kazakstan och Vitryssland ingår.

– Om Ukraina undertecknar detta associationsavtal och därefter står inför försämrad handelsbalans, då uppstår frågan: vem ska betala för Ukrainas förestående betalningsinställning, sade Sergej Glaziev, rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin.

Men den ukrainske presidenten Viktor Janukovitj är dock övertygad om att EU-avtalet kommer att undertecknas i Vilnius.

– Det finns en ömsesidig överenskommelse att det inte kommer några hinder i vägen för att underteckna avtalet. Huvudproblemet med Ukrainas relation med Ryssland har alltid varit Rysslands användning av energi för att pressa på Ukraina, sade Viktor Janukovitj på onsdagen i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

– Vi hör dessa hot och även förödmjukelse via media. Det hjälper inte våra relationer och målar ingen vacker bild av Ryssland, sade Viktor Janukovitj.

Jakub Święcicki, expert vid Utrikespolitiska institutet, är överraskad att Ukraina väljer att gå så bestämt på EU-linjen och lämna den ryska maktsfären.

– Det är ganska förvånande med tanke på president Janukovitj som från början ansågs vara pro-rysk. Men styr nu Ukraina i riktning mot EU, säger Jakub Święcicki som förklarar kursändringen med att hans långa tid vid makten i Ukraina har fått honom att vilja upprätthålla landets självständighet gentemot Ryssland.

Hur tror du Ryssland kommer att reagera?

– Ryssland gör nu allt för att få både Ukraina, Moldavien, Georgien och andra länder in i den ryska tullunionen, säger Jakub Święcicki och pekar på olika ekonomiska sanktioner och tullar mot Ukraina.

Avtalet innebär enligt Jakub Święcicki även en stötesten för Bryssel.

– Jag tror att EU har väldigt svårt att ta ställning. Å ena sidan frångå sina principer om avtalet undertecknas utan att Tymosjenko frisläpps och å andra sidan att pressa Ukraina in i armarna på ryssarna vilket man vill bidra till, säger Jakub Święcicki och tillägger att en del länder, som Polen, vill att avtalet undertecknas även om Tymosjenko inte släpps.

Ukraina tog i förra veckan ett betydande steg närmare EU när landets regering enhälligt godkände det framförhandlade förslaget till ett omfattande handels- och associationsavtal med EU.

Avtalet, som skulle innebära EU:s mest långtgående ekonomiska och politiska samarbete med ett land som varken är kandidatland eller en del av EES, inkluderar bland annat ett djupgående handelsavtal, där stora delar av Ukrainas lagstiftning harmoniseras med EU:s för att underlätta handel. Samarbetet mellan Bryssel och Ukraina kommer även fördjupas på andra områden som utrikespolitik, energi och transport.