Liberalen Sophie in 't Veld och konservative Agustín Díaz de Mera García Consuegra debatterar Swiftavtalet.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker vill frysa Swift-avtalet

EU-parlamentet kräver att Swift-avtalet läggs på is så länge utredningen om det amerikanska spioneriet pågår. Men kommissionens Cecilia Malmström anser att inga bevis finns för att avtalet ska ha brutits.

– I detta skede har vår kontakt med Swift och USA:s regering inte uppdagat några bevis för att avtalet har brutits. Därför avser jag inte att föreslå ett uppskjutande av avtalet, sade EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström på onsdagskvällen i EU-parlamentet i Strasbourg när frågan debatterades.

Cecilia Malmström hade vid en träff i måndags med sin amerikanske motsvarighet David Cohen fått veta av denne att ”USA inte har samlat in finansiella överföringar från Swift i EU”. Hon har bett om att få detta bekräftat skriftligen med ytterligare tydliggöranden.

Agustín Díaz de Mera García Consuegra från EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska och konservativa EPP där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, höll med om att inga förhastade slutsatser får dras av de medieuppgifter som ligger bakom avslöjandena.

– Avtalet är mycket användbart för att upptäcka terroristgruppers verksamhet. Tack vare det har man på några timmar kunnat hitta medel som använts vid terroristattentatet i Norge, sade Agustín Díaz de Mera García Consuegra.

Han fick stöd av den konservativa ECR-gruppen där brittiska Tories utgör den största delen. Men övriga partigrupper var mycket kritiska och alla utom eurokritiska EFD krävde att Swiftavtalet läggs på is medan utredningen pågår.

– Handlar vi verkligen förhastat om vi lägger avtalet på is. Nej? Om vi hade haft bevis skulle vi inte skjutit upp avtalet utan sagt upp det. Jag ser det som något mycket motiverat att skjuta upp avtalet medan vi bedriver våra utredningar och utövar påtryckningar på USA så att de lägger fram bevis på vad som gjorts, sade Birgit Sippel från parlamentets näst största partigrupp, socialdemokratiska S&D där dock några ledamöter inte ville se ett uppskjutande av avtalet.

– Ärligt talat har vi inte längre någon anledning att lita på amerikanernas blå ögon, sade Sophie in ’t Veld från den liberala Alde-gruppen och hotade med att inte stödja framtida EU-avtal om parlamentets åsikt i frågan inte tas på allvar.                

– Jag är lite chockad att du är så nöjd med dessa svar från USA:s regering, sade den gröna partigruppens Jan Philipp Albrecht.

EU-parlamentet röstar om två veckor om ett uttalande om huruvida avtalet ska upphävas. Utgången är i dagsläget oklar då ingen tydlig majoritet finns. Om parlametet röstar för att avbryta avtalet blir det en politisk markering eftersom parlamentet formellt inte kan påverka det i detta skede.