Hoppa till artikelns andra spalt.

Europeiska nationalister vill öka sitt inflytande i Europaparlamentet

Franska nationalistledaren Marine Le Pen vill bilda en ny partigrupp med andra europeiska nationalistiska och invandringskritiska partier.

I dag hör de flesta nationalistiska högerpartierna till de grupplösa i EU-parlamentet. Men det vill Marine Le Pen, EU-parlamentariker och partiledare för franska Nationella fronten, ändra på efter nästa års EU-val.

– Vi grupplösa kan inte lägga fram ändringsförslag. Det är alltså mycket viktigt att bilda en partigrupp efter det framtida EU-valet för att kunna få större vikt i debatten och mer effektivt försvara våra idéer, sade Marine Le Pen på onsdagen under en presskonferensi Strasbourg tillsammans med Franz Obermayr, EU-parlamentariker för österrikiska nationalistiska FPÖ, rapporterar Le Figaro.

Franz Obermayr är även ordförande för Europeisk alliansen för frihet (EAF), en paneuropeisk grupp där EU-skeptiska nationalistiska högerpolitiker från partier som Sverigedemokraterna, nederländska Frihetspartiet och belgiska Vlaams Belang ingår. Marine Le Pen är vice ordförande och besökte Sverige i förra veckan för att sondera med Sverigedemokraterna inför EU-valet.

Partiföreträdare har tidigare träffats för att vaska fram eventuella möjligheter till samarbete i samband med och efter EU-valet 2014.

Enligt en opinionsundersökning för två veckor sedan blev Nationella fronten största franska parti inför EU-valet.