Den brittiske premiärministern David Cameron. Arkivbild.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Krav på snar folkomröstning pressar Cameron

En ledande brittisk Torypolitiker kräver att landets EU-omröstning genomförs redan nästa år. Han får stöd av Labourpolitiker, men premiärminister David Cameron rasar.

I januari i år försökte den konservative brittiske premiärministern David Cameron behaga euroskeptikerna i sitt parti genom att utlova en folkomröstning om EU om han vinner nästa parlamentsval.

Men nu kräver en av hans ledande kritiker, konservative Adam Afriyie, att en folkomröstning hålls redan om ett år – den 23 oktober.

”Faktum är att det brittiska folket inte är övertygat att det kommer bli en folkomröstning alls om vi väntar till efter nästa parlamentsval”, skriver Adam Afriyie, som av en del tros vilja bli näste Toryledare, i The Mail on Sunday.

Han menar dessutom att en tidigarelagd folkomröstning kommer att sätta press på EU och de övriga medlemsländerna att hörsamma de brittiska kraven på en omförhandling om landets medlemskap.

Enligt en opinionsundersökning från juli sade sig nästan tre fjärdedelar av de tillfrågade att de vill ha en folkomröstning och två tredjedelar vill att denna ska äga rum innan nästa parlamentsval 2015.

45 procent skulle rösta för att går ur EU, medan 33 procent vill vara kvar. En annan undersökning från slutet av september visar på liknande siffror.

Den inflytelserike Labourpolitikern Tom Watson ställer sig bakom förslaget, rapporterar Financial Times. Socialdemokratiska Labour har tidigare sagt nej till en folkomröstning efter 2015 års parlamentsval. Men precis som hos konservativa Tories finns flera euroskeptiska parlamentariker i Labour som vill lämna EU. Upp till 80 personer har ställt sig bakom förslaget – även ledamöter som är EU-positiva, enligt The Sunday Times.

För premiärminister David Cameron, som en längre tid haft stora svårigheter att hålla samman partiet i EU-frågan, är en tidigareläggning inte att tänka på.

– Vi kommer inte att tillåta att detta [förslag] går igenom under några omständigheter, heter det från premiärministerbostaden på 10 Downing Street.

En rad andra euroskeptiska Torypolitiker har dessutom sagt att de inte står bakom Adam Afriyies krav.

Koalitionspartiet Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg kommer i ett tal i morgon tisdag att attackera de konservativas plan på en folkomröstning och kalla den "djup bristfällig och kommer trassla till det", rapporterar The Independent

"Man kan inte överdriva skadan [ett utträde ur EU] skulle göra på brittisk försörjning och välstånd", står det i talet.

Nigel Farage, ledare för det invandringskritiska och euroskeptiska Ukip, välkomnar dock förslaget.